Αποστολή αλληλογραφίας από προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Αφορά τη χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Outlook, Thunderbird, Αλληλογραφία των Windows, Windows Live mail κα) με το λογαριασμό που έχετε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Αν χρησιμοποιείτε μόνο το  webmail μπορείτε να μην δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο πιο κάτω μήνυμα.

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι, Φίλοι εκπαιδευτικοί,

Με την επιστολή μας αυτή τονίζουμε το  θέμα για την ορθή χρήση προγραμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Outlook, Thunderbird, Αλληλογραφία των Windows, Windows Live mail κα) με το λογαριασμό που έχετε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.

Στα προγράμματα αυτά θα πρέπει να έχετε διακομιστές εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας για το e-mail σας στο ΠΣΔ μόνο τους διακομιστές του ΠΣΔ  (mail.sch.gr ή mail.<Νομός>.sch.gr και όχι άλλων παρόχων.   Επίσης θα πρέπει να έχετε επιλέξει την ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας (SMTP authentication).

Ο έλεγχος ταυτότητας δεν είναι απαραίτητος για τα σχολεία και γενικά τις μονάδες  που συνδέονται στο δίκτυο μέσω του ΠΣΔ, αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα η επιλογή του και τη συνιστούμε.

Μετά από αυτό σας ενημερώνουμε  ότι το ΠΣΔ για λόγους προστασίας των χρηστών του, δεν θα δέχεται πλέον μηνύματα με αποστολέα <χρήστης>@sch.gr <ονομασία>@<Μονάδα>.<νομός>.sch.gr όταν αποστέλλονται από άλλους διακομιστές πλην των διακομιστών του ΠΣΔ.

Δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε. Αν δεν έχει οριστεί από παράλειψη σας ο σωστός διακομιστής το μήνυμα που θα στείλετε προς το ΠΣΔ, θα σας επιστραφεί με κατάλληλη ένδειξη και με σύνδεσμο (link) σε οδηγίες για τη ρύθμιση  του προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας.

Για τη ρύθμιση του προγράμματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σας υπάρχουν οδηγίες στο www.sch.gr, ενότητα υποστήριξη και πιο ειδικά στο σύνδεσμο:

http://www.sch.gr/2010-04-07-07-28-46/2010-04-07-07-30-10

Ειδικά για την ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Στην εφαρμογή Οutlook Εxpress θα πρέπει να εκτελέσετε τα παρακάτω βήματα:

Από την γραμμή μενού επιλέγουμε «Εργαλεία->Λογαριασμοί.

  • Μεταβαίνουμε στην καρτέλα αλληλογραφία
  • Επιλέγουμε τον λογαριασμό αλληλογραφίας μας και πατάμε το πλήκτρο «ιδιότητες»
  • Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε «Διακομιστές» και σημειώνουμε την επιλογή «Απαιτείται έλεγχος ταυτότητας από τον διακομιστή».
  • Επιβεβαιώνουμε ότι χρησιμοποιούμε τον mail server του Π.Σ.Δ. mail.sch.gr  τόσο ως διακομιστή εξερχόμενης όσο και ως διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας.

Ανάλογη διαδικασία  μπορεί  να ακολουθήσει κανείς και σε άλλα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( Microsoft Outlook, Mozilla κλπ)

Αυτή είναι η λύση που συνιστούμε για τους λογαριασμούς e-mail του ΠΣΔ. Κάθε άλλη λύση, αν και λειτουργεί μερικές φορές, δεν είναι γενική και συναντά προβλήματα με αυστηρούς ελέγχους (πχ SPF) που εφαρμόζουν πολλοί διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο διαδίκτυο, όπως και το ΠΣΔ πλέον.

Η ρύθμιση αυτή δίνει λύση και στη χρήση του ΠΣΔ e-mail σας για αποστολή μηνυμάτων ενώ συνδέστε με ADSL, κινητή τηλεφωνία, Wifi κλπ μέσω άλλων παρόχων.

Μια ειδική περίπτωση πρέπει να τύχει της προσοχής σας γιατί μπορεί να τη συναντήσετε:

 Δίκτυα τα οποία δεν επιτρέπουν  συνδέσεις σε εξωτερικούς διακομιστές εξερχόμενης αλληλογραφίας  (SMTP θύρα 25):

  • Το Πρόβλημα : Πολλά δίκτυα δεν επιτρέπουν πλέον συνδέσεις σε εξωτερικούς διακομιστές αλληλογραφίας.
  • Η Λύση:  Χρήση της θύρας 587 αντί της 25.
    Αρχικά θα πρέπει να έχετε κάνει τις ρυθμίσεις του SMTP authentication όπως αναφέρεται πιο πάνω.
    Στη συνέχεια στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στις επιλογές «Για προχωρημένους», Advanced ή «More settings» θα  πρέπει να ορίσετε στον διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας αντί για τη θύρα 25, τη θύρα 587.
  • Περιορισμοί: Δεν λειτουργεί η ασφαλής σύνδεση στο Outlook Express στη θύρα 587. (Λειτουργεί σε Mozilla,  Microsoft Outlook και άλλα σύγχρονα προγράμματα αλληλογραφίας που υποστηρίζουν TLS ή αυτόματη επιλογή μεταξύ TLS/SSL)

Σας ευχαριστούμε που αξιοποιείτε τις υπηρεσίες μας και μας βοηθάτε ώστε να γίνουν καλύτερες.

Με εκτίμηση,

Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Ο Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Δ Ι Κ Τ Υ Ο

——————————————————————-

Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών, http://www.sch.gr/helpdesk Tηλέφωνο (χρέωση μία αστική μονάδα): 801-11-801-81

Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Tεχνολογίας Υπολογιστών – ΕΑΙΤΥ Τομέας Δικτυακών Τεχνολογιών (www.cti.gr/nts) Ν. Καζαντζάκη, Πανεπιστημιούπολη ΤΚ 26500, Ρίο Πατρών

Τηλ: 2610-960.343, Fax: 2610-960.350, e-mail: info@sch.gr

 

Comments are closed.