Ασφάλεια Λογαριασμού Social Network και Web Email: Επαλήθευση σε 2 βήματα

Υπάρχει μέθοδος να έχουμε απόλυτη ασφάλεια λογαριασμού στα Social Network και τα email, έτσι ώστε ο λογαριασμός να είναι ασφαλής ακόμα κι αν κάποιος καταφέρει και βρει το password μας. Και, το κυριότερο, η μέθοδος αυτή δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.

Το password, όσο ισχυρό κι αν είναι, είναι ένας πολύ αδύναμος τρόπος να διατηρήσουμε την ασφάλεια λογαριασμού σε οποιαδήποτε υπηρεσία.

Η μέθοδος της επαλήθευσης σε 2 βήματα δημιουργήθηκε ακριβώς για να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και να εξασφαλίσει την ασφάλεια λογαριασμού σε όλες τις σημαντικές υπηρεσίες.

Επαλήθευση σε 2 βήματα

Με τη μέθοδο αυτή χρειάζονται δύο πράγματα για να μπούμε στο λογαριασμό μας:

  • Κάτι που θυμόμαστε
  • Κάτι που έχουμε

Αυτό που θυμόμαστε είναι το password μας, όπως πάντα. Αυτό που έχουμε είναι μια συσκευή, που μπορεί να είναι από το κινητό μας τηλέφωνο, μια συσκευή που παράγει κωδικούς ή και ένα ειδικό USB.

Η πιο απλή υλοποίηση είναι μέσω κινητού.

Ουσιαστικά, όταν είναι να μπούμε στο λογαριασμό μας, και αφού δώσουμε το σωστό password, θα μας έρθει ένα SMS στο κινητό με έναν μοναδικό κωδικό, που θα χρειαστεί να εισάγουμε για να μπούμε.

Πρακτικά, η μέθοδος αυτή είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που βλέπουμε στις ταινίες, όπου αφού κάποιος εισάγει ένα κωδικό, μια συσκευή ελέγχει τα δακτυλικά του αποτυπώματα, το αποτύπωμα της παλάμης ή την ίριδα του ματιού του.

Επειδή όμως όλοι λίγο-πολύ έχουμε ένα κινητό στο σπίτι, αλλά σχεδόν κανείς δεν έχει έναν retina scanner, η αποστολή ενός κωδικού με SMS είναι μια σαφώς καλύτερη λύση.

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας στις δημοφιλέστερες υπηρεσίες

Μεγάλες υπηρεσίες όπως το Facebook, οι λογαριασμοί της Google (gmail, YouTube, Google+), το Yahoo, οι λογαριασμοί της Microsoft, το Dropbox κλπ έχουν ήδη υλοποιήσει αυτή τη μέθοδο επαλήθευσης.

Στη συνέχεια του οδηγού θα δούμε πως ενεργοποιείται σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες στο διαδίκτυο, σε αλφαβητική σειρά.

Ασφάλεια λογαριασμού Dropbox

  • Συνδεδεμένοι στο λογαριασμό μας του Dropbox, πηγαίνουμε στη σελίδα: https://www.dropbox.com/account/security
  • Επιλέγουμε το Enable και ακολουθούμε τις απλές οδηγίες.

Ασφάλεια λογαριασμού Facebook

Ασφάλεια λογαριασμού Google (Gmail, YouTube, Google+ κλπ)

Ασφάλεια λογαριασμού Microsoft (Outlook.com, Windows Live)

Ασφάλεια λογαριασμού Yahoo

 

Comments are closed.